Studiu de caz
Atentie la alegerea cuvintelelor cheie pentru Google Ads
O greseala destul de importanta, din punct de vedere al alegerii cuvintelor cheie corespunzatoare, pe care o fac utilizatorii de conturi Google Ads (Adwords), mai putin experimentati, de este acela de a utiliza un set restrans si generalist de cuvinte cheie in cadrul campaniilor.
In discutiile preliminare, cu antreprenorii carora urmeaza sa le gestionam campaniile Google Ads, analizam cu atentie, cuvintele cheie pentru care acestia opteaza. Unii dintre acestia, datorita lipsei de experienta de pe zona online, vin cu un set necorespunzator de cuvinte cheie, fapt care atrage de la sine o serie de riscuri in eficienta camapaniei Ads.
Riscul de a demara o campanie Adwords, cu un set restrans si cu un caracter general al cuvintelor cheie, este reprezentat de o potentiala lipsa a conversiilor, deci probabilitatea ca un client sa cumpere efectiv un produs sau un serviciu, in urma acestui gen de abordare la nivel de campanie, este una foarte mica.
De ce? Mergand pe o abordare generala a cuvintelor cheie, este posibil, sa aducem un volum generos de trafic, platit, prin intermediul sistemului Adwords, insa de la un public mai putin dispus sa intreprinda o anumita actiune (cumparatura, contact, etc.). Practic, se va plati pentru aducerea pe site a unor vizitatori total dezinteresati, sau vizitatori care probabil vor accesa site-ul in cauza din curiozitate ori pot fi intr-o prima etapa de informare.
Un alt exemplu ar fi urmatorul: daca adaugam ca si cuvant cheie termenul „curea”, putem avea cautari de la utilizatori care fie pot fi interesati de: „curea din piele eleganta” fie utilizatori care pot fi interesati de „curea pentru alternator” deci avem de-a face cu intelesuri diametral opuse.
Iata cum s-au intrunit astfel conditiile pentru „cosmarul oricarui manager de cont Google Ads„: cheltuirea bugetului zilnic, atingerea unui nr. considerabil de click-uri si vizite dar lipsa efectiva a rezultatelor ( inclusiv o rata de respingere mare).
Daca aceasta problema nu este generata de catre alti factori din cadrul campaniei, o posibila solutie de remediere ar fi urmatoarea strategie:
- efectuarea unui studiu de piata cu privire la nr. de cautari efectuate pe cuvintele si expresiile cheie vizate;
- ce cuvinte cheie noi putem identifica in urma acestui studiu, care concid intereselor noastre si care nu?;
- conturarea catorva obiective ce trebuiesc a fi indeplinite pe termen scurt si mediu; ce asteptari avem de la o campania ce urmeaza a rula?
- inlocuirea succesiva a cuvintelor cheie generale cu, cuvinte cheie nisate, care definesc mai bine intentia de achizitie a utilizatorului in raport cu obiectul de activitate/oferta in cauza ( comportamentul utilizatorilor este de-a cauta cuvinte sau expresii generale ex. „firma de mediu„, „protectia mediului” ori cuvinte si expresii cheie nisate ex: „obtinerea autorizatie de mediu pentru o vopsitorie auto„);
- urmarirea exacta a cautarilor ce au genereat declansarea anunturilor si care au adus vizitatori pe site-ul in cauza, interpretarea rezultatelor ( termenii de cautare, nr. de click-uri, CPC-ul, microconversiile si conversiile efective );
Facand corespunzator demersurile mai sus mentionate putem cuantifica si avea o viziune concreta asupra:
- cuvintelor cheie ce definesc produsele/serviciile oferite in raport cu cautarile potentialilor clienti;
- ce cuvinte cheie au furnizat un trafic calitativ si care nu;
- ce cuvinte cheie mai pot fi adaugate in cadrul campaniei;
- gradul de indeplinire al obiectivelor pe termen scurt si mediu;
Importanta alegerii corecte a cuvintelor cheie in cadrul unei campanii Google Ads
Studiu de caz
Analizate individual, in cadrul unei campanii de promovare online prin Google Adwords sustinute de catre agentia noastra, rezultatele generate de cuvintele cheie nisate au contribuit la aducerea unui trafic calitativ pe site-ul clientului, trafic calitativ definit printr-un numar mai mare de conversii fata de traficul adus de cuvintele cheie cu aspect general.
Compania in cauza avea ca obiect de activitate intocmirea autorizatiilor in vederea obtinerii autorizatiilor de mediu, deci era un prestator de servicii.
Intr-o prima etapa clientul isi gestiona campania de publicitate online prin resurse proprii. Acesta optase pentru urmatoarele cuvinte cheie:
„firma de mediu”
„consultanta de mediu”
„autorizatie de mediu”
Toate intr-un grad de ampla a expresiei. Aceste cuvinte cheie ii aduceau beneficiarului un trafic irelevant pe site la niste costuri maricele.
In incercarea „esuata” de a „optimiza” campania, clientul a incercat schimbarea gradului de potrivire, din potrivire ampla in potrivire exacta, ceeace a dus intr-adevar la o scadere a costurilor zilnice, insa tot fara rezultate vizibile: practic clientul si-a limitat aparitiile anunturilor.
Concluzia: traficul adus de cuvintele cheie, putine la numar, nu era dispus sa converteasca: fie existau telefoane prin care se informau initial cu privire la timpii de lucru, cost etc., fie, vizitatorii doreau sa afle cateva aspecte legislative;
Solutia:
- diversificarea cuvintelor cheie nisate, in special tinand cont de segmentele de business de unde veneau cautari;
- activarea remarketing-ului, lucru care a adus inapoi, sub forma clara de conversie, anumiti utilizatori, care initial s-au informat sumar dupa care au parasit prematur site-ul beneficiarului;
- am mentiunt o parte a cuvintelor cheie generale, datorita importantei lor in cautari, insa tratate separat, atent controlate si analizate; astfel am alocat un buget mai mic, iar oportunitatile venite pe parcursul desfasurarii campaniei le-am transformat, in liste de cuvinte cheie nisate; ( practic prin aceasta tehnica am pastrat anumite cuvinte cheie cu aspect general care erau cautate pentru a „developa” cuvintele cheie nisate, mai putin cautate, dar mai importante pentru beneficiar );
- anumite cuvinte cheie generale le-am tratat separat, ca si parte de SEO, dovedindu-se, a fi o sursa importanta de trafic organic!