semnificatia-culorii-auriu
Cromatica

Auriul impact emotional puternic

Semnificatia culorii auriu

In perceptia generala culorii auriu ii este atribuit segmentul de bogatie, extravaganta si opulenta, datorita apartenentei la metalul pretios: AURUL.

In esenta, culoarea aurie este o culoare solara, o culoare a caldurii, a pasiunii si a dragostei.

Auriul emana pozitivitate, optimism si traditie (aurul fiind printre primele cele mai tranzitate bunuri din lume).

Este o culoare a invingatorilor: primul loc pe podium este rasplatit cu AUR.

Codul culorii auriu

Majoritatea graficienilor utilizeaza codul hexa #FFF77A (255; 247; 122)RGB sau o nuanta mai inchisa, o combinatie de valori: #DAB52a.


Eu personal, atunci cand introduc culoarea auriu intr-un concept grafic, optez pentru codul #F4F0a2, este preferatul meu. Aici cateva din ultimele exemple ale lucrarilor Creative:

Totusi pentru a scoate in evidenta culoare aurie in grafica, este necesara aplicarea unor gradient-uri suplimentare, straluciri si umbre. Mare atentie la print si la conversia din RBG in CMYK, deoarece anumite printere nu pot „intelege” si „reda” corespunzator aceste nuante speciale.

Combinatia auriului cu alte culori

Contraste spectaculoase le putem obtine combinand nuantele de auriu cu negru, alb, violet si verde.


O alta combinatie reusita in design grafic, si design-ul de interior, este acela intre auriu-roz pe un substrat neutru: gri deschis.pPentru zona de lux putem opta si pentru o combinatie intre auriu si rosu burgundy, purpuriu, combinatii derivate din culorile regale, destinate inaltei nobilimi si capetelor incoronate.

Combinatii linistitoare, echilibrate se pot obtine suprapunand culorile auriu si turcoaz.

Cea mai importanta semnificatie a culorii auriu

Pe langa asocierea cu metalul pretios, zona de lux si podiumul invingatorilor, cel mai profund aspect al culorii auriu este apartenenta la de sfera spriritualitatii, fapt ce declanseaza un impact emotional profund.

Auriul este o culoare profunda si cu radacini adanci in istoria spirituala a poporului roman si a ortodoxiei in general: culoarea aurie este asociata cu divinitatea si maretia lui Dumnezeu.

Majoritatea lucrurilor de cultura duhovniceasca sunt lucrate in culorile auriu fie acoperite sau poleite cu foita de aur: icoane, carti spirituale, ceaslovuri etc.

Face-ti un search pe Google la capitolul imagini: „icoane romanesti”, ce culoare este preponderenta, auriul?

Iesind din arealul crestinismului, culoarea aurie este omniprezenta si in substraturile altor religii: in credinta hindusa simbolizeaza cunoastere si meditatie, in timp ce in Islam verdele si auriul sunt reprezentari ale culorilor Paradisului.

CONCLUZII:

Culoarea aurie este o culoare pozitiva, luminoasa ce poate fi folosita cu brio atat in desig-ul grafic, webdesign, arhitecura, decoratiuni interioare, zona spirituala.

Alaturi de alte culori poate genera contraste puternice, exotice si chiar extravagante. Atentie insa la utilizare, fiind o culoare puternica, nu trebuie utilizata abuziv.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *