semnificatia-culorii-negre
Cromatica

Negrul, ambasadorul luxului

Semnificatia culorii negre

Datorita emotiilor puternice pe care le genereaza, culoarea neagra a starnit de-a lungul timpului multe controverse.

Prezenta in lumea duhovniceasca: straiele pretotesti si ale calugarilor, doliul (in credinta occidentala) dar, intalim si reprezentari negative ale ale culorii negre: „magia neagra„, „negru la suflet„, „negru de suparare” etc.

Cert este faptul ca negrul este autoritar, evidentiator si puternic! Tocmai din aceste considerente, negrul a fost si este utilizat ca „ambasador” al luxului, al prestigiului si al puterii.

Colectii impozante de imbracaminte de lux sunt adesea create pe substrat negru: costume elegante, smoching-uri, rochii de ocazie si sexy etc.

Limuzinele, masinile de lux se ralieaza sub aceeasi eticheta:

Contrastul culorii negre

Culoarea neagra creaza contraste intense atunci este utilizata alaturi de culori precum: auriu, alb, argintiu, portocaliu, declansand un impact vizual puternic.

Fotografii creativi, adora fotografiile realizate in alb si negru, unul din argumente fiind faptul ca in absenta culorilor creste expresivitatea naturala a subiectului imortalizat.

Culoarea neagra in branding

Desi anumite strategii de marketing vizeaza conceptele grafice multicolore pentru diferentiere si atragerea atentiei, negru nu a pierdut niciodata teren.

Datorita capacitatii de a transmite eleganta si putere prin simplitudine, multe branduri de lux au imbratisat culoarea neagra:

Alte semnificatii ale negrului:

AUTORITATEA – imbracamintea judecatorilor, avocatilor, imbracamintea clerului, unele uniformele politienesti si a trupelor speciale.

MISTERUL – absenta luminii, factor creator al nuantei negre, este responsabila cu incertitudinea, teama si misterul.

SIMPLITUDINEA – „negru pe alb” – modelul grafic cel mai relevant. De ce: pentru ca in absenta culorilor mesajul pricipal este mult mai usor de transmis

CONCLUZII

Culoarea neagra este una profunda si poate concentra o multitudine de emotii si mesaje puternice. Este expresiva, puternica si in acelasi timp simpla.

Este una dintre culorile mele preferate, o utilizez atunci cand orice altceva nu pare sa functioneze.

ATENTIE insa: aceasta culoare trebuie utilizata cu precautie, pentru a nu deteriora echilibrul unei compozitii. Utilizata excesiv va coplesii elementele din jurul sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *